Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy serdecznie zaprasza w piątkowe popołudnie 29 stycznia 2021 r. na warsztaty kulinarne ŚWIAT NA TALERZU. Dzisiaj przenosimy się do Indii.
Przygotujemy KOKOSOWY DAL INDYJSKI z czerwonej soczewicy, potrawę orientalną, oryginalną w smaku, wyśmienitą z CHLEBKIEM NAAN, który również upieczemy. Łapcie przepis, zróbcie tą ciekawą potrawę, by choć na chwilę przenieść się do egzotycznych Indii. SMACZNOŚCI!!!
 
PRZEPIS NA KOKOSOWY DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY

3 szkl. czerwonej soczewicy

500 g cukini okrągłej

2 cebule

1 puszka pomidorów

1 puszka ( 400 g mleka kokosowego)

3 łyżeczki mielonego kminku

2 łyżeczki ziarna kolendry

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki chili

2 łyżki oliwy

5 ½ szkl. wody

1 łyżka świeżo startego imbiru

3 ząbki czosnku

szpinak, sól do smaku

Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, wypłukać, wylać wodę, czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową wody, doprawić solą, curry, chili i zagotować. Gotować przez 10 min. pod uchylona pokrywą.

Na patelni rozgrzać olej, dać cukinię, cebulę, czosnek starty imbir, kminek, kolendrę, doprawić solą.

Wlać resztę mleka, wody i zagotować. Przełożyć do garnka z soczewicą i gotować ok. 10 minut. Dodać świeży szpinak na samym końcu, wystarczy wmieszać go w gorącą potrawę.

 

PRZEPIS NA PLACKI NAAN

1 szkl. mleka

3 szkl mąki pszennej

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

1 jajko

Wszystkie składniki zarabiamy w jednolita kulę. Na stolnicy posypanej mąką wałkujemy kawałek ciasta, posypujemy czarnuszką i tniemy w dowolne kształty, mogą być trójkąty.

Pieczemy w piekarniku do zrumienienia.