Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy zaprasza na kolejne piątkowe gotowanie. Podczas warsztatów kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU 5 lutego 2021 r. przygotujemy pyszny egipski obiad.

A konkretnie upichcimy MAHSZI - egipskie gołąbki ze sosem jogurtowo-miętowym. Aromatyczny farsz z nutą cynamonu, kardamonu w połączeniu z bakłażanem i miętowym sosem na pewno zadowoli wymagające podniebienia. Wypróbujcie koniecznie ten przepis! Życzymy udanych kulinarnych eksperymentów!!!

PRZEPIS NA EGIPSKIE MAHSZI (8 porcji)

½ kg wołowiny

4 bakłażany

1 szklanka ryżu

1 duża cebula

5 ząbków czosnku

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki kminu

½ łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka papryki

pieprz, sól do smaku

mięta suszona

sok z cytryny

oliwa

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Do tego dodać wołowinę i wszystkie przyprawy, sól, pieprz do smaku i dusić, aż mięso zmięknie. Kolejno wsypać ugotowany ryż i wymieszać.

Bakłażany przekroić na połówki, wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i faszerować nadzieniem ryżowo-mięsnym. Posypać miętą suszoną i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na ok. 40 minut. Piec do momentu, aż bakłażany zmiękną. Można przykryć folią aluminiową, żeby nie spiekły się za bardzo.

 

SOS MIĘTOWO -JOGURTOWY

1 jogurt

½ łyżki mąki ziemniaczanej

kilka łyżek wody

½ szklanki bulionu

mięta suszona

sól, pieprz

Jogurt wlać do garnuszka, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie, dodać do jogurtu. Kolejno wlać gorący bulion i zagotować. Dodać susz miętowy. Doprawić solą i pieprzem.

Polewać sosem zapieczone bakłażany.

SMACZNEGO!!!