Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy na warsztatach kulinarnych ŚWIAT NA TALERZU 26 lutego 2021 r. proponuje podróż na kontynent azjatycki - do Libanu.

Będziemy przyrządzać LIBAŃSKIE SAMBOUSKI, wytrawne pierożki z mięsno - grzybowo - orzechowym nadzieniem, wzbogaconym aromatem libańskiej mieszanki siedmiu przypraw. Goździki, cynamon, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa nadają sambouskom fantastyczny smak. Są naprawdę świetne jako mezze (przystawka) lub jako przekąska. Zerknijcie do naszego przepisu oraz fotogalerii i wypiekajcie, kosztujcie, smakujcie!!!

PRZEPIS NA LIBAŃSKIE SAMBOUSKI (porcja na ok. 15 sztuk)

CIASTO:

50 dag mąki

15 dag masła

6 dag drożdży

2 jajka

2 żółtka

½ szklanki kwaśnej śmietany

2 łyżki mleka

łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli do smaku

ziarna sezamu do posypania

W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, ciepłe mleko i odrobinę mąki. Poczekać chwilkę aż wyrosną. Masło posiekać z mąką, dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.

FARSZ:

½ kg mięsa mielonego wieprzowego

¼ kg drobnych pieczarek

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka drobno posiekanej cebuli

1 łyżeczka mieszanki libańskiej (7 przypraw)

3 łyżki soku z granatów

płaska łyżeczka soli

pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

LIBAŃSKA MIESZANKA 7 PRZYPRAW:

¼ szklanka czarnego pieprzu

¼ szklanki papryki słodkiej

1/8 szklanki mielonych goździków

1/8 szklanki zmielonej kolendry

2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

Wszystko dokładnie mieszamy, przesypujemy do pojemnika, zakręcamy i używamy.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, oderwać kawałek, rozwałkować na cienkie ciasto. Filiżanką lub miseczką wykrawać koła, nakładać farsz i dokładnie skleić. Posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze ok. 180 st. 15-20 minut do zarumienienia.

 

SMACZNEGO!