Witamy się z Wami na kolejnych piątkowych warsztatach kulinarnych online Świat na talerzu z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy 7 maja 2021 r.
PRZEPIS NA KUSKUS PO ALMANYJSKU (na 4-6 osób)
Składniki:
25 dkg kaszy kuskus
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 malutkie cukinie
½ pęczka dymki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
sok z limonki do smaku
oliwa z oliwek
Składniki na sos:
125 ml passaty pomidorowej
20 dkg pomidorków koktajlowych
sól, pieprz do smaku
Kaszę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut, aż napęcznieje. Cukinie i paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na drobne kawałki.
Czosnek obrać i posiekać. Dymkę ze szczypiorkiem umyć i skroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć wszystkie warzywa. W dużym rondlu wymieszać kuskus z warzywami, doprawić solą, pieprzem i papryką. Passatę pomidorową wlać na patelnię, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem i mieszać ,aż nieco zgęstnieje. Kaszę z warzywami zalać sosem pomidorowym i dusić około 1 godziny.
PRZEPIS NA GÓRSKĄ SAŁATKĘ PO TURECKU (na 4-6 osób)
Składniki:
2 pory
3 czerwone papryki
20 dkg fety
garść zielonych oliwek
garść czarnych oliwek
świeża bazylia
5 dkg rodzynek
4 łyżki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Pory oczyścić, umyć, pokroić w bardzo cienkie krążki, osolić i odstawić na kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić na małe kawałki i dodać do porów. Fetę w małych kosteczkach dodać do warzyw i wymieszać. Rodzynki sparzyć i razem z oliwkami dodać do sałatki. Przygotować sos: ocet winny wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Bazylię posiekać i wrzucić do sosu. Sałatkę polać sosem.
Zaglądajcie do przygotowanej fotogalerii, która przedstawia wszystkie czynności niezbędne do wykonania tureckiej propozycji kulinarnej.