Witamy się z Wami na kolejnych piątkowych warsztatach kulinarnych online Świat na talerzu z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy 7 maja 2021 r.

Gościmy tym razem w Turcji i przyrządzimy pyszne, kolorowe i zdrowe potrawy wege z tamtejszej kuchni: KUSKUS PO ALMANYJSKU i GÓRSKĄ SAŁATKĘ PO TURECKU. Uwierzcie to prawdziwa bomba witaminowa! Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami!!!

 

PRZEPIS NA KUSKUS PO ALMANYJSKU (na 4-6 osób)

Składniki:

25 dkg kaszy kuskus

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

2 malutkie cukinie

½ pęczka dymki

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

szczypta ostrej papryki

sok z limonki do smaku

oliwa z oliwek

 

Składniki na sos:

125 ml passaty pomidorowej

20 dkg pomidorków koktajlowych

sól, pieprz do smaku

Kaszę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut, aż napęcznieje. Cukinie i paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na drobne kawałki.

Czosnek obrać i posiekać. Dymkę ze szczypiorkiem umyć i skroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć wszystkie warzywa. W dużym rondlu wymieszać kuskus z warzywami, doprawić solą, pieprzem i papryką. Passatę pomidorową wlać na patelnię, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem i mieszać ,aż nieco zgęstnieje. Kaszę z warzywami zalać sosem pomidorowym i dusić około 1 godziny.

 

PRZEPIS NA GÓRSKĄ SAŁATKĘ PO TURECKU (na 4-6 osób)

Składniki:

2 pory

3 czerwone papryki

20 dkg fety

garść zielonych oliwek

garść czarnych oliwek

świeża bazylia

5 dkg rodzynek

4 łyżki octu winnego

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Pory oczyścić, umyć, pokroić w bardzo cienkie krążki, osolić i odstawić na kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić na małe kawałki i dodać do porów. Fetę w małych kosteczkach dodać do warzyw i wymieszać. Rodzynki sparzyć i razem z oliwkami dodać do sałatki. Przygotować sos: ocet winny wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Bazylię posiekać i wrzucić do sosu. Sałatkę polać sosem.

Zaglądajcie do przygotowanej fotogalerii, która przedstawia wszystkie czynności niezbędne do wykonania tureckiej propozycji kulinarnej.