Polecamy gorąco na kolejnych warsztatach Świat na talerzu online z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy 14 maja 2021 r. kulinarną podróż na południowoafrykański czarny ląd.
Zapraszamy Was na BUNNY CHOW, południowoafrykański fast food z sosem SAMBAL, bardzo pożywne, szybkie danie z orientalną nutą smakową. Gwarantujemy, że pyszne i polecamy poniższy przepis.

 

PRZEPIS NA BUNNY CHOW z sosem SAMBAL (składniki na 4-6 porcji)

4 łyżki lub masła

750 g piersi drobiowej, pokrojonych na kawałki

sól, czarny pieprz

2 duże cebule pokrojone w kostkę

3 ząbki czosnku drobno posiekane

2 łyżki przyprawy curry

1-2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego

2-3 łyżki garam marsala

1-2 łyżeczki kardamonu

1-2 łyżeczki chili w proszku

1 łyżeczka pieprzu cayenne, opcjonalnie

4 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę

2 łyżki passaty pomidorowej

350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

700-800 ml bulionu drobiowego

1 puszka ciecierzycy (masa netto 265 g)

trochę świeżego koperku

 

Pomidorowy-cebulowy sos sambal:

1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę

1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę

3 pomidory, pokrojone w drobną kostkę

1 wiązka drobno siekanej kolendry

2 łyżki białego octu winnego

1-2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

6 dużych bułek do podawania

1 grecki jogurt

 

Masło podgrzać na patelni, dodać kawałki kurczaka. Mocno podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.

Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, imbir oraz pozostałe przyprawy. Dusić 2-3 minuty ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli.

Dodać pomidory pokrojone w kostkę, passatę pomidorową i mięso drobiowe cały czas obracając smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

Ziemniaki przełożyć do brytfanny dolać bulionu drobiowego. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając tak, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały z sosem. Wszystko gotować pod przykryciem na słabym ogniu przez ok. 20 minut aż mięso będzie uduszone, a ziemniaki miękkie. Od czasu do czasu wymieszać.

Dodać ciecierzycę, koperek i dusić Bunny Chow bez przykrycia przez kolejne 5 minut.

Wszystkie składniki sosu sambal wymieszać w miseczce.

Każdą bułkę przekroić na pół, usunąć miękkie wnętrze, by została twarda skórka. Wydrążone bułki można zjadać maczając je w sosie. Bułki wypełnić Bunny Chow i podawać z pomidorowo-cebulowym sosem sambal oraz greckim jogurtem.

Odwiedźcie naszą fotogalerię i podpatrujcie jak krok po kroku wykonać południowoafrykańską rozkosz podniebienia. Życzymy smacznego!!!