Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy zaprasza na kolejne piątkowe gotowanie. Podczas warsztatów kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU 5 lutego 2021 r. przygotujemy pyszny egipski obiad.
A konkretnie upichcimy MAHSZI - egipskie gołąbki ze sosem jogurtowo-miętowym. Aromatyczny farsz z nutą cynamonu, kardamonu w połączeniu z bakłażanem i miętowym sosem na pewno zadowoli wymagające podniebienia. Wypróbujcie koniecznie ten przepis! Życzymy udanych kulinarnych eksperymentów!!!
PRZEPIS NA EGIPSKIE MAHSZI (8 porcji)
½ kg wołowiny
4 bakłażany
1 szklanka ryżu
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kminu
½ łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka papryki
pieprz, sól do smaku
mięta suszona
sok z cytryny
oliwa
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Do tego dodać wołowinę i wszystkie przyprawy, sól, pieprz do smaku i dusić, aż mięso zmięknie. Kolejno wsypać ugotowany ryż i wymieszać.
Bakłażany przekroić na połówki, wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i faszerować nadzieniem ryżowo-mięsnym. Posypać miętą suszoną i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na ok. 40 minut. Piec do momentu, aż bakłażany zmiękną. Można przykryć folią aluminiową, żeby nie spiekły się za bardzo.
SOS MIĘTOWO -JOGURTOWY
1 jogurt
½ łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek wody
½ szklanki bulionu
mięta suszona
sól, pieprz
Jogurt wlać do garnuszka, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie, dodać do jogurtu. Kolejno wlać gorący bulion i zagotować. Dodać susz miętowy. Doprawić solą i pieprzem.
Polewać sosem zapieczone bakłażany.
SMACZNEGO!!!