Polecamy kolejne warsztaty kulinarne ŚWIAT NA TALERZU z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy. W piątkowe popołudnie 5 marca 2021 r. przenosimy się na Czarny Ląd i gotujemy w tropikalnej Kenii.

Przyrządzimy idealne na dzisiejszy dzień, rozgrzewające MAHARAGWE, kenijską czerwoną fasolę z pomidorami, chilli i mlekiem kokosowym. Potrawa w połączeniu z CHLEBKIEM KUKURYDZIANYM, którego też upieczemy, smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie przepis, odwiedźcie naszą fotogalerię i rozkoszujcie się tym afrykańskim daniem.

Przepis na MAHARAGWE (kenijska czerwona fasola z pomidorami i mlekiem kokosowym)

3 puszki fasoli czerwonej po 400 gr

2 łyżki oliwy z oliwek

2 średnie cebule czerwone, posiekane (2-2½ szklanki)

1 ostra papryka surowa posiekana lub suszona

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżeczka łagodnego curry w proszku

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka soli

1 puszka (400 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów

1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego premium (nie lekkie)

chlebek kukurydziany jako dodatek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAHARAGWE:

Do dużej patelni lub garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę i ostrą paprykę i obsmażamy ok. 3 minuty, aż będzie szklista. Dodajemy czosnek, curry, kurkumę, kardamon i sól i smażymy przez chwilę. Dodajemy odsączoną fasolę, pomidory i mleko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, aż mleko kokosowe zgęstnieje i smaki się dobrze połączą. Sos powinien lekko przykrywać fasolę. Jeśli płynu jest za mało, można dolać odrobinę wody i gotować ok. 2 minuty. Na koniec możemy dodać więcej soli, jeśli to konieczne i ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

Przepis na CHLEBEK KUKURYDZIANY

1 puszka kukurydzy

250 ml mleka

130 g mąki pszennej

130 g mąki kukurydzianej

60 ml oliwy lub oleju

50 g cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki pieprzu cayenne

Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz cayenne mieszamy w dużej misce. Jajka mieszamy z oliwą i mlekiem. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i ponownie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20×30 cm i pieczemy około 20-25 min. w 180℃. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.