Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy w piątkowe popołudnie 22 stycznia 2021 r. zaprasza na premierowe warsztaty kulinarne ŚWIAT NA TALERZU i zabiera Was do Włoch.
Będziemy robić włoskie, karnawałowe CASSATELLE, szczególnie popularne na słonecznej Sycylii, gdzie ricotta z czekoladą tworzą parę niezwykle ważną w sycylijskiej tradycji kulinarnej.
Porywajcie przepis i wypiekajcie, tym bardziej, że mamy czas karnawału.
 
PRZEPIS NA WŁOSKIE CASATELLE

Składniki na ciasto:

- 30 dag mąki

- 30 gr. masła

- 30 gr. cukru

- 2 jajka

- skórka z 1 cytryny

- ¾ szklanki wina marsala lub innego różowego półsłodkiego

- szczypta soli

Składniki na nadzienie:

- 30 dag ricotta lub serka typu włoskiego

- 10 dag gorzkiej czekolady

- 1 łyżeczka cynamonu

- 10 dag cukru

- cukier puder, karmel z wanilią w młynku do posypania

- olej do smażenia

Mąkę, cukier, masło, jajka, skórkę z cytryny i wino dać do miski i zagnieść ciasto.

Przykryć folią i odłożyć. W międzyczasie zrobić nadzienie. Serek rozgnieść w misce, dodać cukier, cynamon i drobno posiekaną czekoladę. Wszystko wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wykrawać okręgi od miseczki o średnicy ok. 10 cm. Nakładać nadzienie, brzegi ciasta posmarować wodą, żeby lepiej się skleiły, docisnąć brzegi palcami i ewentualnie docisnąć końcówką widelca.

Smażyć na głębokim oleju z obydwu stron ok. 3 min. Po wyjęciu na serwetki (wchłoną nadmiar tłuszczu) posypać pudrem, wanilią z karmelem i gotowe!

Zerkajcie do naszej fotogalerii. Powodzenia i smacznego!!!