HOLA! HOLA! Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy w piątkowe popołudnie 12 lutego 2021 r. zabierze Was na meksykańską ucztę w ramach warsztatów kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU.

Będziemy degustować GUACAMOLE - meksykańską pastę z awokado, przegryzając chrupiącymi, przepysznymi NACHOS. Jest to świetna propozycja na lekkie danie wege, które może być hitem niejednej imprezy. Koniecznie wypróbujcie przepis.

PRZEPIS NA MEKSYKAŃSKIE GUACAMOLE (składniki na 6 porcji)

4 dojrzałe awokado

4 łyżki soku z limonki (lub cytryny)

2 ząbki czosnku

sól do smaku

pieprz, chilli do smaku

Dodatki opcjonalne:

1 pomidor pokrojony w kostkę

1 cebula czerwona pokrojona w piórka

1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chilli

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i zgnieciony czosnek. Opcjonalnie dodać pomidora lub cebulkę lub papryczkę chilli.

 

MEKSYKAŃSKIE NACHOS

120 g mąki pszennej

120 g mąki kukurydzianej

120 ml ciepłej wody

45 ml oliwy z oliwek

płaska łyżeczka soli

ewentualnie do posypania chilli, kolendra, czarnuszka itp.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 15 minut.

Następnie odrywać kawałki ciasta, wałkować na placek ok. 1-2 mm i pokroić na mniejsze kawałki - trójkąty lub inne kształty. Piec na papierze do pieczenia ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Smacznego!